Aromatherapie

Aromatherapie is een vorm van kruidengeneeskunde, gebaseerd op het gebruik van essentiële oliën. Het gebruik ervan werd reeds teruggevonden bij de Egyptenaren, de Romeinen, Hippocrates,... en zelfs hier in Europa ten tijde van de Zwarte Pest werden essentiële oliën ingezet om mensen te ondersteunen.

 

6000 jaar aan kennis kunnen we onmogelijk negeren. De oliën hebben onderdeel uitgemaakt van religie, huwelijksceremonies, afspraakjes, cosmetica, uitvaartceremonies, geneeskunde en vele andere aspecten van het menselijk leven. Ook al is het gebruik van essentiële oliën door de jaren heen geëvolueerd, de basisprincipes zijn nog steeds dezelfde. Oliën gewonnen uit aromatische planten zijn altijd al erkend als het meest effectieve geneesmiddel dat de mens bekend is.

Wat zijn essentiële oliën?

 

Essentiële oliën zijn aromatische vloeistoffen die we destilleren of persen uit zaadjes, schors, bladeren, stelen, wortels, bloemen en vruchten van planten.

Of een olie al dan niet een therapeutische graad heeft wordt bepaald door de bestanddelen die we erin kunnen terugvinden.

 

Maar welke factoren hebben hierop een invloed? Het deel van de plant dat gebruikt wordt om de olie uit te winnen, het klimaat, de grond, meststoffen die gebruikt worden, de regio, de hoogte, het tijdstip van oogsten en het destillatieproces.

 

Deze bestanddelen namaken is moeilijk, een volledige essentiële olie al dan niet onmogelijk. Het is belangrijk om te weten dat het van groot belang is om in de context van persoonlijke holistische gezondheidszorg zuivere, essentiële oliën te gebruiken met een therapeutische graad. Het klopt dat zuivere oliën niet goedkoop zijn, maar wanneer je goede resultaten wil boeken en oliën op een veilige manier wil gaan toepassen is dit noodzakelijk.

Hoe kunnen essentiële oliën het lichaam ondersteunen?

Essentiële oliën kunnen ons op verschillende manieren ondersteunen o.a. op fysiek vlak, mentaal vlak, maar ook emotioneel. Je kan ze zelfs gebruiken in het huishouden en bij het koken waardoor ze eveneens het lichaam gaan ondersteunen. De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos!

 

Hieronder een kleine opsomming van de voordelen die essentiële oliën te bieden hebben.

Hoe kunnen essentiële oliën zulke ongelooflijke resultaten bewerkstelligen?

Pure essentiële oliën met therapeutische graad zijn 50 tot 70 maal krachtiger dan kruiden.

 

De bestanddelen van de olie zijn hierin doorslaggevend. De goede werking wordt mede bepaald door de verhouding tussen de bestanddelen en de hoeveelheden die we in de olie terugvinden. Er zitten tot wel honderden bestanddelen in één enkele olie die we kunnen onderverdelen in een paar verschillende families met dominante eigenschappen. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan antibacteriële, kalmerende, stressverlagende, schimmelwerende, immuunversterkende en ontstekingsremmende eigenschappen.

 

Afhankelijk van de klacht gaan we de oliën op 3 manieren kunnen inzetten, nl. aromatisch, topicaal en inwendig.

 

De therapeutische graad van essentiële oliën & waarom ik kies voor het CPTG-label (Certified Pure Therapeutic Grade)

Vaak zie je dat ik spreek over 'Therapeutische graad', maar wat houdt dat nu eigenlijk in?

 

Om kwalitatieve oliën te verkrijgen is het van belang dat de planten, bloemen, bomen, kruiden, enz. groeien in hun land van herkomst en geoogst worden in de periode waarin de stoffen/bestanddelen het talrijkst aanwezig zijn. Enkel op deze manier kan je de krachtigste oliën winnen en zijn ze ook pas echt zovele malen effectiever.

 

Voorbeeld

Lavendel dat gekweekt wordt in de Provence krijgt alle omgevingsfactoren mee om een zo krachtig mogelijke bloem te worden. De grond is optimaal, het zonlicht, de hoogte,... ook de aanvallen van schimmels, infecties en insecten die destructief kunnen zijn voor de bloem zijn enkel daar optimaal. Waarmee ik wil zeggen dat de bloem zich zo sterk mogelijk moet ontwikkelen om te overleven en waardoor de voor ons zo belangrijke werkzame stoffen in de hoogste concentratie aanwezig zijn.

Neem nu dat we deze bloemen in een serre hier in België zouden telen, dan heeft deze reeds een bescherming rondom zich, nl. de serre. Deze zal er al voor zorgen dat de bloemen minder snel te maken gaan krijgen met schimmels, insecten, enz. hierdoor moeten ze de werkzame stoffen dan ook in mindere mate gaan aanmaken. Het kan zelfs zijn dat ze andere stoffen gaan aanmaken, omdat ze bv. andere omgevingsfactoren te verwerken krijgen dan de bloemen die in land van herkomst geoogst worden.

 

Je zal op de Belgische markt verschillende merken vinden die essentiële oliën verdelen. Er zijn er slechts enkele die ook effectief therapeutisch zijn! Zelf heb ik daarom gekozen voor een merk (bij mijn weten het enige merk wereldwijd) dat een onafhankelijk test-label heeft en waarvan ik met 100% zekerheid kan zeggen dat ze therapeutisch zijn en veilig om te gebruiken voor jezelf, je gezin en je dieren. En ik heb het mij nog geen moment beklaagd want de werking van deze oliën is gewoon fantastisch! Ik kan mij geen leven zonder bedenken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer: Als Natuurgeneeskundig therapeut werk ik complementair (aanvullend) en ondersteunend, dat houdt in dat het steeds aangeraden is een dokter te bezoeken voor de diagnose en behandeling van ziekten! De essentiële oliën en andere producten die ik noem op deze website, zijn geen officiële geneesmiddelen en staan als zodanig ook niet geregistreerd.