· 

Hoogsensitief - Het lijkt wel een hype, hoe zit dat nu?

Het lijkt in deze tijden wel alsof iedereen een HSP is of toch zeer gevoelig is geworden voor omgevingsfactoren. Vaak gaan mensen overprikkeld raken en gelijkaardige gedragingen gaan stellen als HSP's, maar dat wil nog niet zeggen dat ze ook effectief hooggevoelig zijn.

 

Het is niets nieuws om te zeggen dat de druk in onze maatschappij enorm hoog ligt. Uit studies is dan ook gebleken dat de druk deze tijden dubbel zo hoog is als 20 jaar geleden. Wat we vandaag de dag doen werd dus 20 jaar geleden door 2 mensen gedaan. Is het dan zo verwonderlijk dat er zoveel mensen zijn die overprikkeld raken en HSP gedrag gaan stellen en uiteindelijk zelfs in een burn out verzeild raken?

 

Zo lijkt het al snel dat iedereen rondom jou hoogsensitief is, maar niets is minder waar. Ongeveer 20% van de bevolking is hoogsensitief, wat wil zeggen dat zij geen filters hebben en dus sneller dan een normaal gevoelig persoon overprikkeld gaan raken omdat hun zintuigen veel scherper staan.

 

En nu vraag je je waarschijnlijk af hoe we dan kunnen nagaan of iemand in oorsprong ook echt hoogsensitief is, of dat het gaat om een normaal gevoelig persoon die onderuit gaat door de druk.

 

De klassieke test van E. Aron ken je waarschijnlijk al wel en deze kan een indicatie zijn, maar de test is op zich een beetje achterhaald. 20 jaar geleden kon je er van uitgaan dat je wel degelijk een HSP was wanneer je positief scoorde op deze test. Vandaag de dag gaan ook normaal gevoelige personen met HSP gedragingen (door de hoge druk) positief scoren op deze test omdat ze bepaalde overlevingsmechanismen gaan aannemen die typerend kunnen zijn voor een HSP. Om er echt zeker van te zijn of we met een HSP te maken hebben moeten we de 6 zintuigen gaan testen op hun gevoeligheid.