· 

Falen of de angst om te falen

Al van jongs af aan worden we grootgebracht met de overtuiging: Wij mogen niet falen!

 

Hierdoor krijgen we al snel het gevoel perfect te moeten zijn in alles wat we ondernemen. Als we jong zijn willen we het perfecte kind zijn, later de perfecte partner, de perfecte ouder, de perfecte ondernemer, de perfecte vriend(in), enz.

 

Maar wat is dat nu perfectie? En bestaat het wel?

We vallen meteen met de deur in huis: Perfectie is een illusie! Want wat voor jouw perfect is zal dat voor iemand anders misschien helemaal niet zijn. Of je gedraagt je volgens de normen van iemand anders, maar is dit dan jouw ideaal of die van de ander?

 

Toch willen we graag perfect zijn vanuit onze onzekerheid of ons angstgevoel. Maar stel je nu eens voor dat je het idee van perfectie laat varen en je ervan mag uitgaan dat je niet kan falen.

 

Start waar jij nu staat of je zal nooit starten

 

Falen hoort bij ons leerproces en wanneer je de gedachte van perfectie loslaat krijg je pas de mogelijkheid om echt te groeien. Je laat niet meer toe dat anderen bepalen hoe jij moet denken of hoe jij je moet gedragen.

Wanneer je jezelf blijft bestempelen als een "mislukking" betrek je te veel je ego en eigenwaarde in wat er met je gebeurt. We denken dat als we succesvol zijn, dat het komt doordat we briljant zijn en als we falen, moet dat zijn omdat we niet kunnen winnen. Maar als je zo denkt, blokkeer je jezelf om de waarheid echt te analyseren. Falen is overigens geen persoonlijkheidskenmerk maar een externe gebeurtenis.

 

Wees eerlijk wanneer je jezelf volgende vragen stelt na een "faling":

 

Hoe goed was ik voorbereid?

 

Hoe was mijn aanpak?

 

Wat kon ik zelf veranderen en wat niet?

 

Kon ik nog iets anders doen om de situatie te herstellen?

 

 

 

Van zodra je de antwoorden kan geven op deze vragen, wordt het zoveel makkelijker om jezelf terug op te peppen en weer aan de slag te gaan. Want nu, heb je deze ervaring al meegekregen en weet je beter hoe je het de volgende keer kan aanpakken. De zaken waar jij vat op hebt kan je aanpakken en die waar je geen vat op hebt moet je loslaten.

 

Vergeet de fout, onthoudt de les. Succes!