· 

Mijn grens, Jouw grens ...

... en hoe paarden ons kunnen helpen om te ontdekken waar die grenzen juist liggen bij onszelf en anderen.

 

Iedereen heeft een persoonlijke ruimte, maar waar staat dat nu voor? De definitie is de volgende 'Het gebied dat personen direct omringt en door die personen voor zichzelf wordt gereserveerd. Ook gebruikt voor de ruimte die is bestemd voor een normale gesprekstoon en vriendelijke interactie.'

 

Onze grens ligt dus aan het einde van onze persoonlijke ruimte, dit is het punt tot waar we ons comfortabel voelen. Wanneer iemand ongevraagd binnen deze ruimte stapt voelen we ons ongemakkelijk of zelfs bedreigd. Dit is bij paarden ook zo, alleen is de persoonlijke ruimte van een paard veel groter dan dat van de mens. Het paard zal op verschillende manieren aangeven dat je te dicht komt en dus ongewenst in zijn persoonlijke ruimte stapt. Tekenen hiervan zijn bv. de naderende persoon (voorzichtig/subtiel) aankijken, oren richten/plat neerleggen, weg stappen, weglopen, ... Als je de lichaamstaal en dus deze signalen van het paard kan lezen weet je precies waar die grens ligt bij het paard. Hieruit kunnen we leren om anderen hun grenzen te respecteren. Als jij respect toont voor het paard zijn grenzen zal het paard uit zichzelf toenadering zoeken.

 

Maar hoe zit het nu met onze eigen grenzen? 

 

Wel, paarden zullen jouw grenzen evenzeer komen aftasten en dan is het natuurlijk aan jou om via lichaamstaal duidelijk te maken waar die liggen. Er zijn mensen die hier helemaal geen probleem mee hebben, maar dit zijn vaak ook zeer assertieve mensen. Mensen die graag 'pleasen' zullen hier veel meer moeite mee hebben. Dit zijn vaak mensen die in een burn-out terecht komen omdat ze vaak 'ja' zeggen en over hun grenzen laten wandelen.

 

 

Wanneer je samen met het paard gaat oefenen zal je heel fysiek gaan ervaren hoe je jezelf een houding moet aannemen om die grens te bewaken zodat die er niet over komt. Je moet je krachtige zelf zijn, een persoon die voor zijn mening durft uitkomen en leiding kan nemen. Niet te verwarren met dominantie, want hierdoor zal het paard schrikken of blokkeren. Assertiviteit is hier de sleutel tot succes. Het gevoel dat je hierbij hebt gehad kan je dan meenemen naar het dagdagelijkse leven om ook daar jouw grenzen assertief aan te geven zodat anderen daar niet zomaar ongewenst over stappen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0